Siirry sisältöön

ISÄNNÖINTIPALVELUJA SATAKUNNASSA KIINTEISTÖSI PARHAAKSI

PYYDÄ TALOYHTIÖLLESI TARJOUS

Sakipa Oy Isännöinti | 02 6344 300 | info@sakipa.fi | avoinna ma-to 9-16, pe 9-14 (kesäaika 1.6.-30.8. pe 9-13)

Tilinpäätöstärpit

Tilinpäätöstärpit

Vuosi 2021 on alkanut vauhdikkaasti isännöintitoimistossa ja kirjanpitäjämme laativat tilinpäätöksiä jo vauhdilla.

Hallituksen kokoukset hoituvat näin korona-aikana hienosti Teams-yhteyksillä ja yhtiökokouksiin järjestetään myös etäyhteysmahdollisuus.

Tässä kuitenkin vuodelle 2021 tärkeitä asioita, mitä tulevassa tilinpäätöskokouksessa tulee tietää.

Tilinpäätösmateriaalissa vilisee outoja termejä ja asioita. Tässä hyödyllistä selvennystä erilaisiin tilinpäätöskäsitteisiin.


Tilinpäätös

Kertoo, paljonko vastikkeita on kerätty ja mihin taloyhtiön rahat kuluneet verrattuna edelliseen tilikauteen.  Taloyhtiön tilinpäätös tehdään vuosittain, yleisimmin tilikausi on 1.1. – 31.12.

 

Toimintakertomus

Erittelee, mihin kerätyt yhtiövastikkeet on käytetty, millaisia lainoja taloyhtiöllä on, miten talousarvio on toteutunut, millaista talouskehitystä on odotettavissa sekä mitä olennaisia tapahtumia, kuten remontteja, taloyhtiössä on ollut tilikauden aikana.

 

Tuloslaskelma

Tuloslaskelma näyttää, mistä rahat ovat taloyhtiöön tulleet ja mihin ne ovat menneet tilikauden aikana.

 

Tase

Tase kertoo, kuinka paljon taloyhtiöllä on varoja ja velkaa. Tase ei välttämättä kerro mitään rakennusten ja kaluston todellisesta arvosta. Ison yhtiön kirjanpitoarvo voi olla puoli miljoonaa, kun kiinteistön todellinen arvo on kymmenkertainen.

 

Vastikelaskelmat

Laskee taloyhtiön kerättyjen vastikkeiden ja kulujen erotuksen. Kaikista vastikkeista, kuten hoito- ja rahoitusvastikelaskelmista, tehdään omat vastikerahoituslaskelmat. Laskelmilla varmistetaan, että kullakin vastikkeella katetaan vain niitä menoja, joihin vastike voidaan käyttää.

Jos vastikerahoituslaskelma osoittaa alijäämää, se tarkoittaa usein, että vastiketta on seuraavana vuonna nostettava.

 

Talousarviovertailu

Paljastaa, onko tilikausi toteutunut, kuten isännöitsijä ja hallitus talousarviovertailussaan esittivät. Poikkeamia esiintyy useimmiten korjaus- ja lämmityskuluissa. Esimerkiksi talven säitä on vaikea ennakoida.

 

Poistot

Ovat kirjanpitokeino yhtiön verotettavan tulon säätelemiseen. Näitä voidaan tehdä esimerkiksi ruohonleikkurista, lumilingosta, väestönsuojan rakentamisesta tai piha-alueiden asfaltoinnista.

 

Rahastointi

On keino kerätä osakkailta verovapaita maksuja esimerkiksi putkiremontin kattamiseksi. Rahastoidut varat käytetään myöhemmin lainan lyhentämiseen. Maksetut pääomavastikkeet kirjataan kirjanpidossa taloyhtiön taseeseen rahastoon.

 

Tuloutus

Tarkoittaa, että taloyhtiön kirjanpidossa pääomavastikkeet merkitään tuotoiksi taloyhtiön tuloslaskelmaan. Tuloutus on vaihtoehto rahastoinnille, mutta asunnossaan asuvan osakkaan kannalta näiden kahden välillä ei ole merkittävää eroa.

 

Asuintalovaraus

Antaa mahdollisuuden kerätä osakkailta verovapaata rahaa, jota käytetään myöhemmin esimerkiksi korjaushankkeisiin.