Asukassivut
Sakipa Oy
Ra­ken­nut­ta­mi­nen »
Kiinteistökonsultointi Pori »
Yh­teys­tie­dot »
Tie­dot­teet
» Vuosi 2015
» Vuosi 2014
» Vuosi 2013
» Vuosi 2012
» Vuosi 2010
» Vuosi 2009
» Vuosi 2008
Sakipa Oy > Tiedotteet > Vuosi 2013 > Hankesuunnittelu tärkeä osa taloyhtiön isommassa korjaushankkeessa

Hankesuunnittelu tärkeä osa taloyhtiön isommassa korjaushankkeessa

Julkaistu 23.1.2013
Taloyhtiöissä suurempia korjaushankkeita ovat linjasaneeraus (yleisempi nimi on putki- ja viemäriremontti) ja julkisivukorjaukset. Erityisesti näissä isommissa korjauksissa on tärkeää hankkeen huolellinen valmistelu ja käsittely taloyhtiön hallinnossa. Käsittelyyn on syytä varata riittävästi aikaa, jotta hallituksessa ja erityisesti yhtiökokouksessa osakkaat saavat riittävän tiedon ja heillä on mahdollisuus ajan kanssa perehtyä korjaustarpeisiin ja eri vaihtoehtoihin.

Korjaushanke jaetaan seuraaviin vaiheisiin:
1. Hankesuunnittelu (ns. esisuunnittelu)
2. Suunnitteluvaihe (suunnittelijoiden valinta ja varsinainen suunnittelu)
3. Rakentamisen valmistelu (urakka-asiakirjat ja urakoiden kilpailutus)
4. Rakennusvaihe (rakentaminen ja vastaanotto)
5. Takuuaika (yleensä 2 v.)

Hankesuunnitelmassa karkealla tasolla selvitetään, mitä on tarkoitus tehdä ja miten suuremmat linjat ratkaistaan mahdollisine vaihtoehtoineen. Esim. putki- ja viemäriremonttiin liittyy yleensä rakennustöitä ja myös sähkö- ja televerkkoa kannattaa uusia samassa yhteydessä. Yksityiskohdat ratkaistaan myöhemmän suunnittelun yhteydessä. Hankesuunnitelman tärkeä osa on korjaushankkeen kustannukset, joista annetaan kustannusarvio yhtiö- ja asuntokohtaisesti ja myös vaikutus vastikkeisiin. Rahoitus selvitetään, lupakysymykset, aikataulu, viestintä, päätöksenteko, verotuskysymykset jne. Näistä selvityksistä kerätään hankesuunnitelma, mikä käsitellään hallituksessa ja sen jälkeen yhtiökokouksessa. Yleensä yhtiökokous tekee hankesuunnitelman perusteella ns. investointipäätöksen ja päättää käynnistää suunnittelun sekä rakentamisen valmistelun.

Hankesuunnittelua seuraa tärkeä yksityiskohtien suunnittelu, mikä käsittää yleensä rakennus- ja rakennesuunnittelun sekä LVIS- suunnittelut. Suunnittelun jälkeen kilpailutetaan urakat ja valitaan urakoitsijat, jotka toteuttavat työn suunnitelmien ja hyvän rakennustavan mukaan. Isommissa hankkeissa on syytä käyttää jo alusta alkaen rakennuttajaa ja työn aikana valvojaa, koska jo laki edellyttää, että rakennushankkeeseen ryhtyvällä tulee olla riittävä asiantuntemus tai se tulee hankkia. Rakentamiseen liittyy paljon toteutukseen, laatuun, turvallisuuteen ja harmaan talouden torjuntaan liittyviä vaatimuksia.

Rakentamisen säännökset ja määräykset muuttuvat tämän vuoden kesällä todennäköisesti heinäkuussa. Lupaa edellyttävissä korjauksissa tulee hankesuunnitelmalla tai vastaavalla selvityksillä ja laskelmin esittää rakennusvalvonnalle suunnitellun korjaushankkeen energiataloudellinen toiminnallisuus, taloudellisuus ja kannattavuus. Tämä muutos tulee korostamaan edelleen hankesuunnittelun tärkeyttä ja välttämättömyyttä.
Päivitetty 23.1.2013 - Tulostettava versio -
Sakipa Oy & Sakipa Oy Isännöinti
Yrjönkatu 15, 28100 Pori
Puh. 02-634 4300
Fax. 02-634 4399

» Julkisivuremontti Pori
» Linjasaneeraus Pori
Internetissä:
info(at)sakipa.fi
etunimi.sukunimi(at)sakipa.fi
www.sakipa.fi

» Rakennuttamispalvelu Pori
» Asuntojen vuokraus, Pori Nakkila
Avoinna: ma-pe klo 9.00 - 16.00
Toimisto sijaitsee Teljäntorilla A-portaassa, 6 krs.
Ajo parkkitaloon Antinkatu 16 kautta

» Isännöinti Pori
» Kiinteistökonsultointi Pori
HakoCMS