Asukassivut
Sakipa Oy Isännöinti
Isännöinti Pori »
Vuok­raus »
Myyn­ti »
Yh­teys­tie­dot »
Tie­dot­teet
» Vuosi 2016
» Vuosi 2015
» Vuosi 2014
» Vuosi 2013
» Vuosi 2012
» Vuosi 2011
» Vuosi 2010
» Vuosi 2009
» Vuosi 2008
In English
Sakipa Oy Isännöinti > Tiedotteet > Vuosi 2012 > Runsas lumi ja jää työllistävät taloyhtiöitä

Runsas lumi ja jää työllistävät taloyhtiöitä

Julkaistu 23.2.2012, päivitetty 18.12.2012
Jälleen lunta on tupruttanut ja jäiset kadut ja räystäät tuottavat lisätyötä ja kustannuksia taloyhtiöissä. Olosuhteet koskettavat taloyhtiöiden hallintoa ja palveluita sekä osakkaita ja myös ulkopuolisia kulkijoita.

Kiinteistön omistaja vastaa siitä, ettei katoilta putoava lumi ja jää aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Samoin tontin omistaja vastaa yleensä jalkakäytävän kunnossapidosta. Lumivallit ja jää pitää poistaa sekä huolehtia hiekoituksesta. Kulkutiet tontille ovat taloyhtiöiden vastuulla samoin kuin luonnollisesti piha-alueet. Pelastusteiden kuntoon tulee kiinnittää erityistä huomiota. Taloyhtiöissä hallituksen ja isännöitsijän tulee huolehtia siitä, että lumen ja räystäsjäiden pudotus ja puomitus- ja muut turvallisuuspalvelut on hankittu ja sovittu asianmukaisesti. Tavallisesti nämä palvelut on määritelty yhtiön huoltosopimuksessa. Tyypillisesti talohuoltosopimuksissa (KP-YSE 2007) on määritelty liukkauden torjunta ja räystäslumien ja jäiden seurantavastuu. Talohuoltosopimuksissa on syytä tarkistaa, kenelle kuuluu varsinainen lumen ja jään pudotus katoilta ja räystäiltä. Ellei seuranta- ja valvontavastuun lisäksi ole selkeästi sovittu lumen pudotuksen pelisääntöjä, on ne syytä päivittää sopimuksiin tai sopia muuten. Lisäksi hallituksen ja isännöitsijän on valvottava, että huoltoyhtiö tai erillinen palvelutuottaja suorittaa työt sopimuksen mukaan ja noudattaen riittäviä turvallisuusmääräyksiä. Käytännössä hallituksen jäsenet voivat paremmin tarkkailla tilannetta, koska he yleensä asuvat yhtiössä ja voivat näin havainnoida tilannetta päivittäin. Myös huoltoyhtiöillä on vastuu tarkkailla mahdollisia vaarapaikkoja.

Kun taloyhtiöissä havaitaan vaara-alue, se pitää eristää puomein, siimoin tai muin keinoin. Vaaran laatu on kerrottava selkeästi kyltein ja jalankulkijat on ohjattava turvallista reittiä vaarallisen alueen ohi. Myös jalankulkijoiden opastamiseen vaara-alueen ohi turvallista reittiä pitkin, tulee kiinnittää huomiota ja sälyttää tämä vastuu lumen pudottajille.

Taloyhtiöiden hallinnon, isännöitsijän sekä muiden palvelutuottajien lisäksi asukkaiden ja muiden jalankulkijoiden tulee itse olla varovaisia ja huolellisia niin liukkaalla jalkakäytävällä tai piha-alueella kuin myös katolta putoavien tai pudotettavien lumen ja jään vaarapaikoilla. Kadulla olevia puomia ja muita kulkuesteitä on ehdottomasti noudatettava. Myös räystäitä kannattaa tarkkailla.

Taloyhtiöiden hallitusten ja isännöitsijän tulee noudattaa normaalia huolellisuutta toimissaan. Yleensä maallikoiden ei kannata mennä kattolumia poistamaan ja mikäli näin esimerkiksi talkooperiaatteella toimitaan, tulee ehdottomasti noudattaa turvallisuusmääräyksiä ja hyödyntää tarjolla olevat turvallisuuslaitteet, joilla estetään putoamiset katolta ja niihin liittyvät loukkaantumiset. Niissä taloyhtiöissä, joissa ei ole talohuoltoa, on seuranta- ja valvontavastuu taloyhtiön hallituksella.

Ns. riskillisissä paikoissa sijaitsevien taloyhtiöiden kannattaa hankkia tarvittavat suojapuomit ja siimat.
Päivitetty 18.12.2012 - Tulostettava versio -
Sakipa Oy & Sakipa Oy Isännöinti
Yrjönkatu 15, 28100 Pori
Puh. 02-634 4300
Fax. 02-634 4399

» Julkisivuremontti Pori
» Linjasaneeraus Pori
Internetissä:
info(at)sakipa.fi
etunimi.sukunimi(at)sakipa.fi
www.sakipa.fi

» Rakennuttamispalvelu Pori
» Asuntojen vuokraus, Pori Nakkila
Avoinna: ma-pe klo 9.00 - 16.00
Toimisto sijaitsee Teljäntorilla A-portaassa, 6 krs.
Ajo parkkitaloon Antinkatu 16 kautta

» Isännöinti Pori
» Kiinteistökonsultointi Pori
HakoCMS