Tämä sivu on tulostettu Sakipa Oy:n internetsivuilta (www.sakipa.fi)Sakipa Oy Isännöinti > Tiedotteet > Vuosi 2008 > Sakipa laati selvityksen Satakunnan Ammattikorkeakoulun tilojen pääomavuokran ja teknisen nykyarvon määrityksestä

Sakipa laati selvityksen Satakunnan Ammattikorkeakoulun tilojen pääomavuokran ja teknisen nykyarvon määrityksestä

Sakipa Oy laati Satakunnan Ammattikorkeakoulun tilauksesta selvityksen, missä määritettiin selvityksenä SAMK:n nykyisten tilojen pääomavuokrien määräytymisperusteet ja samalla laskettiin kiinteistön vuokratilojen ns. tekninen nykyarvo. SAMK:lla on vuokratiloja Porissa, Raumalla, Kankaanpäässä, Huittisissa ja Harjavallassa.

Julkisen sektorin pääomavuokrat määräytyvät nykyisin yleensä nykyarvolle laskettavasta tuotosta, tulevien korjausten rahoitukseen liittyvästä korjausvastikkeesta ja maanvuokrasta. Nykyarvon laskentaan liittyy kiinteistön rakennuskustannuksen määrittäminen, nykyarvon alenema eli rakennuksen ikään liittyvä arvon lasku, korjausvastuu, korjauskustannus ja korjausaste.

Menetelmällä saadaan laskennallisesti hyvä karkea kuva julkisen sektorin kiinteistöjen nykytilasta ja korjausvastuista. Pääomavuokra tulisi määritellä siten, että julkinen vuokranantajaorganisaatio tulee toimeen ja pystyy jatkossa rahoittamaan tulevat korjaukset. Varsinaisten korjausten valmistelu vaatii nykyaikaisen kuntoarvion laatimista ja mahdollisten kuntotutkimusten suorittamista. Sakipa Oy suosittaa kunnille ja kuntayhtymille, että ne määrittäisivät pääomavuokransa ja samalla myös kiinteistöjensä teknisen nykyarvon ja korjausvastuun.